Kışın hiç bisiklet sürülür mü? demeyin. Günümüzde birçok bisiklet tutkunu, ulaşım ve spor için hem yaz hem de kış mevsimlerinde bisiklet kullanmaktadır. Doğru kıyafetler ve ekipmanlar ile siz de rahatlıkla soğuk mevsimlerde bisiklet sürebilirsiniz. Doğru kıyafet seçimi, soğuk havalarda bisiklet kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar arasında yer alır. Üstelik bunu yaparken kalın, kaba ve hacimli kıyafetlerle kendinizi bunaltmanıza da gerek kalmaz.

Softshell tarzı yarı yumuşak kaplamalar ile çevrili olan ve su geçirmez özelliğe sahip ceketler, sıcak tutmanız gereken karın, göğüs, kasık bölgelerini rüzgârdan ve soğuktan korur. Nem ve ıslaklığı çeken, hızlı kuruyan ve vücudun kuru kalmasını sağlayan ekstra bir katmana sahip olmanız da kışın bisiklet sürerken işinizi önemli ölçüde kolaylaştırır. Alt katman olarak tercih edebileceğiniz bir termal içlik ya da ince termal giysiler, sıcaklığı muhafaza ederek ter buharının dışarı atılması için gerekli olan havalandırmayı da başarıyla yerine getirir.

Kalın giyinmekten ziyade çok katlı ve ince giysilere yönelmek, hem sürüş esnasında yüksek hareket kabiliyeti elde edebilmenizi sağlar hem de soğuktan daha etkili bir şekilde korunmanıza yardımcı olur. Ayak, bacak, üst gövde ve baş için özel olarak tasarlanan kışlık bisiklet ekipmanlarına yönelebilirsiniz. Tam korumalı kışlık bir outdoor ayakkabısı ya da kışlık bisiklet ayakkabısı seçebilirsiniz. Kapalı tip ayakkabı içine tek katlı veya çift katlı termal çorap giyebilirsiniz. Bacaklarınızı koruyabilmek için termal özelliğe sahip, rüzgâr geçirmeyen ve tam uzunlukta bir tayt ya da pantolon tercih edebilirsiniz. Kış mevsimi için tasarlanan eldiven, bere, gözlük, karlık ve tül gibi ekstra ekipmanları da diğer giysilerle birlikte kullanabilirsiniz.

SOĞUK HAVADA BİSİKLET KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİN?

BİSİKLETİNİZİ KIŞA HAZIRLAYIN

Crosstrail, dağ bisikleti, tur bisikleti ve şehir bisikleti gibi çok yönlü kullanım olanaklarına sahip olan bisiklet modellerini dört mevsim boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz. Geniş lastikleri ile bilinen dağ bisikletleri, buzlu ve karlı zeminlerde üst düzey yol tutuşu sağlar. Lastik üzerinde ve çevresinde yer alan derin dişler ve uzun kanallar, su tahliyesinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yardımcı olur.

Bisikletin ön maşasına ve kadrosuna bağlı olan süspansiyon sistemleri ise zeminden gelen darbeleri sönümleyerek zorlu hava koşullarında güvenle ilerleyebilmenizi kolaylaştırır. Kadro ve gidon üzerindeki alanlarda ön ve arka boşluklara eklenen yansıtmalı bisiklet ekipmanları ve aydınlatma sistemleri de puslu ve kapalı havalarda görünürlüğünüzü arttırır.

BİSİKLETİNİZİ KIŞA HAZIRLAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Aşağıda yer alan önlemleri alarak kışın gönül rahatlığı ile bisiklet sürebilirsiniz.

– Bisikletinizi kışa hazırlamak için ilk olarak lastiklerden başlayabilirsiniz. Kışın kar, çamur, su ve buz etkisi ile kayganlaşan yollarda sizi iki teker üzerinde tutabilecek yumuşak hamurlu ve kaliteli iki adet bisiklet lastiği tercih edin.

-Lastik içindeki hava, kışın yaza göre daha hızlı değişim göstereceği için sık aralıklarla lastik basıncını da kontrol etmeyi unutmayın.

– Lastik havasını şişirirken hava basıncını bar cinsinden gösteren bir pompaya sahip olmanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. (Yol bisikleti için 90-120 psi, kalın lastikli diğer bisiklet lastikleri için de 50-80 psi arasında hava basıncı yeterli olacaktır.)

– Dış lastik değişimini ve hava kontrolünü tamamladıktan sonra sıra frenlere geldi. Eğer hidrolik bisiklet freni kullanıyorsanız kaliper, disk, hortum ve sıvı haznesinin kışlık kullanıma uygun olup olmadığını kontrol edin. Ana parçalar üzerinde bulunan sembollerden ürünün su ve soğuk hava gibi şartlara dayanıklı olup olmadığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

– Fren sisteminiz kışlık kullanıma uygun değilse paslanmayan ve sıcaklık farklılıklarına uyum gösteren parça ve malzemelere yönelin.

– Eğer bisikletinizin üzerinde geleneksel bir fren mekanizması (pabuçlu V fren) bulunuyorsa fren ayakları üzerindeki mevcut lastik pabuçlarını, yumuşak ve esnek bir içeriğe sahip olan fren pabuçları ile değiştirin. Bağlantı ayaklarına ufak vidalar ile bağlı olan lastik pabuçları pratik bir şekilde söküp yenisi ile hızlıca değiştirebilirsiniz.

– Bisikletinizin genel bakımlarını bitirdikten sonra çamurluk, port bagaj ve aydınlatma sistemleri gibi ekstra bisiklet aksesuarları ve donanımlarını da bisikletinize ekleyebilirsiniz.